Historien om Gartnervænget
Nedenstående er et stærkt afkortet resumè af en historie om områdets udvikling skrevet af Merete Bengtsson med assistance fra arkivar Birthe Skovholm, LAFAK.
Gartnervængets historie kan henføres til Planteskolen på Røglevej. Mange nuværende Allerød-borgere erindrer weekendernes mange parkerede biler i vejsiden ud for planteskolen. De mange kunder, der kom fra områdets nye parcelhuse, blev på planteskolen betjent af Merete og Eric Bengtsson, hvis venlige, hjælpsomme og professionelle vejledning, var et særkende for planteskolen.
Eric og Merete havde overtaget ejendommen fra Erics forældre i 1963. Erics far, Svend Aage Bengtsson havde købt ejendommen i 1947 for at udleve et ønske om at blive grøntsagsgartner. Ved at erhverve et par tilgrænsende grunde, nåede Svend Aage Bengtsson op på et grundareal på 7 tønder land. Det var ikke den mest frugtbare jord, da det var overdrevsjord, som tidligere havde tilhørt gårdene i Lynge.
Med gåpåmod og faglig dygtighed lykkedes det Svend Aage Bengtsson og hans kone Hildur at få forædlet jorden og renoveret huset og skabt sig en levevej ved at levere grøntsager, jordbær og rabarber til Københavns Grønttorv. På det tidspunkt lå der mange smågårde i området, som ud over korndyrkning også havde dyrkning af grøntsager som bibeskæftigelse.
Da Eric Bengtsson overtog ejendommen i 1963, startede han en produktionsplanteskole, som han udplantede med stedsegrønne nåletræer, som skulle afsættes til områdets mange detailplanteskoler.
Den omsiggribende hurtige byggemodning og udbygning af området med parcelhuse fik Eric og Merete til at se de store muligheder, der lå i at betjene de mange nye boligejere med behov for planter til anlæg af deres haver, hvorfor de efteråret 1972 startede Allerød Planteskole med detailsalg.
Planteskolen måtte tilpasse sig de store ændringer udbygningen af Allerød Kommune medførte, bl.a. en udvidelse af byzonen med store stigninger i ejendomsskatterne til følge. I 1985 frasolgte Eric og Merete 5 tønder land til Lillerød Boligforening, så der kunne bygges almennyttige boliger.
Planteskolen ændrede karakter til at omfatte større og større butiksarealer, og to store ombygninger blev gennemført - den sidste i 1999, hvor der blev bygget et drivhus til stueplanter og andet.
Efter 41 år med en fantastisk udvikling af detailsalget besluttede Eric og Merete at stoppe virksomheden lillejuleaften 2013. I 2015 købte Lind og Risør de 2 tønder land, der var tilbage, og startede projektering og bygning af Gartnervængets 23 rækkehuse, som var klar til indflytning i slutningen af 2016.
På Gartnervængets område findes en lille sø, som vi deler med 2 parceller på Drejøvej. Den har eksisteret i mange år, og var en del af overdrevets mose- og vådarealer. Planteskolen fik søen uddybet og oprenset, så den kunne virke som et vandreservoir, der gennem et større rørsystem sikrede vand til planteskolens drift.
Meget er ændret i den tid planteskolen har eksisteret bl.a. Røglevej, som tidligere var en smal bakket vej. Kloakeringen af området i 1970 medførte, at hele Røglevej blev gravet op, og den overskydende jord anvendt til at planere Røglevej til den vej, vi kører på i dag.
8. sept. 2019
Sidst redigeret juni 2024